#

GES Santral Kurulum Hizmetleri

Güneş Enerjisi Nedir?

Yeryüzündeki en temiz enerji kaynaklarından biri olan Güneş enerjisinde herhangi bir zararlı gaz salınımı yoktur ve yenilenebilir enerji kaynaklarından en temiz, en güvenilir kaynaklardan biridir. Türkiye güneş enerjisi bakımından oldukça zengin bir ülkedir. Günümüzde tüm dünya da olduğu gibi ülkemizde de nüfus artışı ve ağır sanayileşme sebebiyle yenilenebilir enerji ihtiyacı büyük oranda artış göstermiştir. Çünkü doğal gaz ve petrol kaynakları yüzyıllardır kullanıldığı ve tükenmek üzere olduğu için özellikle petrol ürünlerine sahip olmayan ülkelerde enerji ihtiyacına cevap vermek sıkıntılı bir durum oluşturmaktadır. Bu nedenle, daha temiz ve daha az maliyetli olan yenilebilir enerji kaynaklarından güneş enerjisine yönelmek bu sıkıntının giderilmesine katkı sağlamaktadır.

Tüm dünyada güneş enerjisinden elektrik üretiminin oranı artış göstermiş boş tarla ve arazilere güneş enerjisinden elektrik üreten paneller yerleştirilerek elektrik enerjisi elde edilmektedir.

Elektrik enerjisini güneş enerjisinden elde etme yöntemine “solar panel sistemi” veya “güneş paneli sistemi” denilmektedir.

Güneş enerjisi santrali nedir?

Güneşten gelen sınırsız enerjiyi fotovoltaik modüllerin ve diğer bileşenlerin kurulumu ile elektrik enerjisine çeviren sistemlerdir. Güneş enerjisi santralleri hesap makinelerindeki sistemler gibidir fakat büyük ebatlarda güneş pilleri kullanılır. Fotovoltaik güneş pilleri, üzerine gelen güneş ışınlarını elektriğe çevirirler. Mevcut en temiz enerji üretim teknolojisi ve doğa dostu olan güneş enerjisi santrallerinde üretilen elektrik 10 yıl devlet garantili gelir sağlar. Aynı zamanda yapım – işletim maliyetleri ve verimli olması açısından da karlı bir enerji kaynağıdır.

Güneş Enerjisi Sant. (GES) Ana Bileşenleri Nelerdir?

  • Fotovoltaik (PV) Panel: Yarı iletken PV hücrelerin panel üzerinde birleştirilerek, gelen güneş ışınlarından doğru akım elektrik üretilmesini sağlar.
  • İnvertör: PV panellerin ürettiği doğru akım elektriğini, şebeke elektriğine çevirir.
  • Panel Taşıyıcı Sistemi: PV panel taşıyıcı sistemleri ve montaj aparatlarından oluşur.
  • BOS (Balance of System): Güneş Enerjisi santrallerinin Modül, İnverter ve konstrüksiyon dışındaki kısmı BOS (Balance of System) olarak adlandırılır. Altyapı, AG – OG Kablo, Konnektör, Paralelleme Panoları, Şalt Ekipmanları, Alçak Gerilim Pano ve Salt, Trafo Postası, Orta / Yüksek Gerilim Pano ve Salt, İnşaat İşleri, Tel Çitler, Aydınlatma, Kamera Sistemleri kısımlardan oluşur.

Güneş enerjisi santrali çalışma prensibi, üzerine ışık düşen malzemelerde gerçekleşen elektron hareketi yani fotovoltaik etki ilkesine dayanır. Fotovoltaik piller, üzerine düşen güneş enerjisini doğrudan elektrik enerjisine çeviren yarı iletken malzemelerden oluşan düzenlerdir.
İstenen güçte elektrik enerjisi üretimini sağlamak, merkezi şebekeye bağlı elektrik üretim sistemi ile mümkündür. Öncelikle üretilmek istenen enerji miktarı tespit edilir. Güneş ışınlarının fotovoltaik modüller üzerine temas etmesi ile DC elektrik enerjisi üretilir. Üretilen enerji, merkezi şebekeye bağlanabilen ve yüksek çevrim gücü olan invertörler aracılığı ile merkezi şebeke sistemine bağlanır. Böylelikle üretilen enerji doğrudan şebeke sistemine gönderilmiş olur.

Güneş enerjisi santralleri ile elektrik üretimi; kolay kurulum avantajının yanı sıra, uzun ömürlü, çevreci ve düşük işletme maliyeti avantajları ile kullanım kolaylığı sunan enerji üretim şeklidir.

Güneşten elde edilen enerji aynı zamanda sürdürülebilir enerji özellik taşımaktadır. Yapılan analizler, güneş enerjisine yapılan yatırımın tarımdan daha kârlı olduğunu göstermektedir. Türkiye’nin iklim şartlarının oldukça elverişli olması ve diğer enerji yatırımlarına oranla güneş enerjisi santrallerinin fiyat avantajının olması, güneş enerjisi yatırımlarına olan ilgiyi gün geçtikçe arttırmaktadır.

Güneş enerji santrali kurmak için birçok malzeme kullanılmakta olup, güneş enerjisi santrali yatırım maliyeti de kullanılacak malzemeye göre çeşitlilik göstermektedir. GES Kurulum maliyetleri, zeminin özellikleri, yöresel olarak kar ve rüzgar yükü gibi faktörlerin değişkenlik göstermesi, arazinin eğimlerinin değişkenliği, kullanılan ekipmanlar ve tasarım durumuna göre her saha için farklılık gösteren bir konudur.

Güneş enerjisi santral yatırımları için finansman seçeneklerinin yanı sıra, devletin de çok ciddi teşvikleri vardır. GES yatırımları, diğer yenilebilir enerji kaynaklarına nazaran özel bir devlet teşviki almaktadır. Üretilen her MWh başına, 133 USD devlet garantili üretim bedeli alınabilen güneş enerjisi santrallerinde, yatırım maliyetleri de azalmaktadır.

GES Sistemi Nedir?

Güneş enerjisi sistem fiyatı/maliyeti en düşük sistemler olduğundan günümüzde tercih edilen yenilebilir enerji kaynaklarının başında gelmektedir. Ayrıca güneş enerjisi sistemleri sınırsız, temiz, depolaması kolaydır. Trafik ışıklarından fabrika çatılarına kadar GES sistemini bir çok alandan görmeniz mümkündür.

Güneş Panelleri Projeleri İçin Hangi Firma Neden Seçilmelidir?

  • Firmanın daha önce çatı üzeri güneş enerjisi paneli ya da çatı tipi enerji üretimi, çatı kaplama güneş enerjisi kapsamında daha önce gerçekleştirdiği projelerin olup olmadığına dikkat edilmelidir.
  • Solar çatı fiyatları, seçilen panelin markasına ya da panelin türüne göre de değişiklik gösterdiği için kullanılacak paneller, güneş ışıklarını enerjiye dönüştüren %15 ile %20 arasında verimlilik aralığına sahip olup olmadığına dikkat edilmelidir.
  • Güneş enerjisi panellerinin ekipmanlarından olan sıra evirici, akü ya da DC/AC dönüştürücüsünün kalitesi de oldukça önemlidir.
  • Güneş enerjisi panellerinin daha üretim aşamasından kurulum sistemine varıncaya kadar maliyetleri farklı farklıdır. Bu sebeple sistemde kullanılan malzemeden, elektrik dağıtım şebekesinin altyapısına, arazi tipinden, günlük güneşlenme süresine, GES kurulumu yapılacak yapının fiziki yapısına kadar maliyetlerde değişim gösterildiğini aklınızdan çıkartmadan net bilgiler alınmalıdır.

Bu uygulamalar için gerekli koşullar sağlandıktan sonra, elektrik dağıtım firmasının abone başvurusu onaylandıktan 90 gün sonra resmi kurumlarca onaylanır. Bu nedenle, onay sürecinde yapılan denetimlerde verilen puan da fiyatlandırmada önemli bir etkendir.